Στα βασανιστήρια που υπέστη αποδίδεται ο θάνατος ενός πολίτη, στο Νταρφούρ του Σουδάν, σύμφωνα με επιτροπή γιατρών.

Σουδανοί παραστρατιωτικοί των διαβόητων Δυνάμεων Άμεσης Υποστήριξης (RSF) τον βασάνισαν και τον δολοφόνησαν.

Αφού τον κατηγόρησαν άλλοι νέοι ότι έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο «ο Μουντατίρ Αμπντελράχμαν Χάσαν πέθανε εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη από μέλη της πολιτοφυλακής RSF» στην πόλη αλ Ντινμ, ανακοίνωσαν οι γιατροί στο Facebook, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Το κίνημα αμφισβήτησης, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2018, θεωρεί τους RSF παρακλάδι της αραβικής πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, που κατηγορείται ότι διέπραξε ωμότητες στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, όταν σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες έξι άμαχοι έχουν σκοτωθεί «από σφαίρες, έχουν καταπλακωθεί από αυτοκίνητο και έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου στα χέρια της πολιτοφυλακή Τζανττζαουίντ», σύμφωνα με την επιτροπή των γιατρών.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε δυστύχημα με ένα όχημα που οδηγούσαν μέλη της RSF. Ένας πολίτης σκοτώθηκε την Κυριακή στην πόλη αλ Σουκ στην πολιτεία Σέναρ κατά την κινητοποίηση πολιτών που ζητούσαν την αποχώρηση από την πόλη τους των RSF. Χθες Δευτέρα το βράδυ αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών έγιναν σε πολλές συνοικίες του Χαρτούμ μετά τον φόνο.

«Η συνέχιση της βαρβαρότητας και της αλλοίωσης της καθημερινότητας των πολιτών από την πολιτοφυλακή Τζαντζάουιντ, που συνδέεται με το γεγονός ότι δεν δεσμεύεται από τη νομοθεσία ούτε την ηθική, αποδεικνύει ότι το μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο προστατεύει τις πολιτοφυλακές αυτές» κατήγγειλε η επιτροπή των γιατρών.

(φωτογραφία αρχείου)