Ένα άρθρο αφιέρωμα για τα νέα πρόσωπα που θα ηγηθούν των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ δημοσιεύουν οι New York Times.

«Καθώς ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή ενισχύεται, η πολιτική της κατακερματίζεται με τα μικρότερα, πιο ιδεολογικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκιστών και των εθνικιστών, να κερδίζουν έδαφος την ώρα που τα παραδοσιακά, κεντρώα κόμματα αποδυναμώνονται», γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

«Οι ηγέτες της ΕΕ απάντησαν σε αυτές τις εξελίξεις επιλέγοντας πολιτικούς ισχυρής συναίνεσης για να ηγηθούν των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ. Αναφορικά με τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν, τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ΝΥΤ σχολιάζουν ότι αναμένεται να προωθήσει μεγαλύτερη ένωση, προκαλώντας πονοκέφαλο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Το έργο της για περισσότερο ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μία περίοδο που ένα μέρος της Ένωσης επιθυμεί ανάσχεση της όποιας περαιτέρω ενοποίησης.

Αναφορικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, οι NYT αναφέρονται στην έως τώρα δυναμική καριέρα της, επισημαίνοντας ότι είναι σκληρή και ενεργητική στις διαπραγματεύσεις, στοιχεία που θα της χρησιμεύσουν στον συντονισμό της νομισματικής πολιτικής και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ευρωζώνη.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νυν πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ θεωρείται αποτελεσματικός στις συναινετικές διαδικασίες, χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα και δίνει χώρο στους συμβιβασμούς. Η θέση του επικεφαλής της διεθνούς διπλωματίας, αν και δεν θεωρείται τόσο ιδιαίτερη όσο οι υπόλοιπες, έχει ενισχύσει τη σημασία της σε μία περίοδο που η συμφωνία με το Ιράν έχει ιδιαιτέρως κλονιστεί.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ διαθέτει υψηλά ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια αλλά έχει εμπλακεί σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα, γράφουν ακόμη οι Τάιμς της Νέας Υόρκης