Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα στο βόρειο Κόσσοβο, στις περιοχές που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι και ο λόγος της διαμαρτυρίας, οι δασμοί ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα εμπορεύματα από τη Σερβία.  Στην κίνηση συμμετέχουν 400 καταστηματάρχες από τους δήμους βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Πότοκ, Ζβέτσαν και Λέποσαβιτς.

Τα προβλήματα που προκύπτουν για τους Σέρβους λόγω των δασμών έχουν ξεκινήσε ι από τον Νοέμβριο του 2018 οπότε και ξεκίνησαν να επιβάλλονται. Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα τροφίμων, τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία, τα καταστήματα ρουχισμού, τα εστιατόρια, οι καφετερίες, ακόμη και τα βενζινάδικα ιδιοκτήτες των οποίων είναι Σέρβοι. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων διαμηνύουν ότι «το λουκέτο» θα παραμείνει μέχρι να αλλάξει στάση η Πρίστινα και να επιτρέψει την ελεύθερη εισαγωγή προϊόντων από την Σερβία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πολίτες για την ώρα καταναλώνουν τα αποθέματα σε τρόφιμα που είχαν δημιουργήσει μιας και το κλείσιμο των καταστημάτων είχε αναγγελθεί πριν από μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Κοσόβου κάνει λόγο για σκηνοθετημένη κρίση που υλοποιείται με εντολή του Βελιγραδίου και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των δασμών. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, με ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει ότι «η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να αποτελέσουν οι πολίτες του Κοσόβου θύματα ενός ειδικού πολέμου που επιβάλλεται από ξένους πράκτορες».

Σήμερα το πρωί, στη βόρεια Μιτρόβιτσα εμφανίστηκαν φορτηγά που λειτουργούν ως κινούμενα παντοπωλεία όπου πωλούνται βασικά είδη διατροφής. Τέτοια φορτηγά θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις σερβικές περιοχές ώστε οι πολίτες να μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσόβου. Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο ότι για την ώρα οι Σέρβοι πολίτες αρνούνται να ψωνίσουν από αυτά τα ιδιόμορφα καταστήματα, της κυβέρνησης του Κοσόβου.