Ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι υπογράμμισε ότι συνεχίζουν να υφίστανται τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να ευοδωθεί η προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια.

«Τα προβλήματα παραμένουν, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», δήλωσε ο Μπερσάνι, προσθέτοντας ότι έχει την εντύπωση «ότι άρχισε να γίνεται αντιληπτό με πιο ξεκάθαρο τρόπο τι εννοεί με την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής της ιταλικής προοδευτικής παράταξης επανέλαβε ότι στοχεύει σε μια από κοινού ανάληψη ευθύνης των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σειρά θεσμικών αλλαγών. Ανάμεσά τους, μια γερουσία που να εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση, και η μείωση του αριθμού και των απολαβών βουλευτών και γερουσιαστών.

Η κεντροδεξιά διεμήνυσε νωρίτερα ότι θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση Μπερσάνι μόνο εάν συμμετέχει σ’ αυτήν.

Η αντιπροσωπεία της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, μετά τις διαβουλεύσεις της με τον Μπερσάνι τόνισε ότι βλέπει θετικά τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ζήτησε να μπορέσει να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη.

Ο Μόντι είναι διατεθειμένος να υπερψηφίσει τη νέα κυβέρνηση στη γερουσία, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή και η παράταξη υπό τον Μπερλουσκόνι, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αύριο το πρωί, ο Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι θα συναντηθεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.