Συμμετοχή στην κυβέρνηση ζητά ο συνασπισμός της δεξιάς στην Ιταλία

Με τον Αντζελίνο Αλφάνο συναντήθηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπερσάνι


ΚΟΣΜΟΣ
22:06
26/03/2013
Συμμετοχή στην κυβέρνηση ζητά ο συνασπισμός της δεξιάς στην Ιταλία
loading

«Την οδό της συνεργασίας για να λυθεί η πολιτική κρίση» υπέδειξε κατά τη συνάντησή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και επικεφαλής της συμμαχίας της κεντροαριστεράς Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι, ο γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Λέγκα, ενώ ο επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δε συμμετείχε στη φάση αυτή των διαβουλεύσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αλφάνο τόνισε ότι «η λύση που έχει υιοθετηθεί συχνότερα, στην Ευρώπη, είναι αυτή της συνυπεύθυνης συμμετοχής στην κυβέρνηση των ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων».

Παράλληλα, ο γραμματέας του PdL υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει αρνητική διάθεση από την κεντροαριστερά, από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 0,3%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα προσφέρουμε κανενός είδους υποστήριξη στην προσπάθεια του Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση που να διαρκέσει πέντε χρόνια και να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

Ο Μπερσάνι συναντάται σε λίγο με την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, η οποία μοιάζει διατεθειμένη να στηρίξει τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, υπό τον όρο όμως στηρίζεται σε ένα «όσο γίνεται ευρύτερο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων».

Αύριο το πρωί, ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να πληροφορήσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αντιτίθεται κατά πλειοψηφία σε μια πλήρη συμμετοχή της κεντροδεξιάς στην νέα κυβέρνηση. Αυτό που αντιπροτείνεται στην παράταξη του Μπερλουσκόνι είναι μια συμφωνία επί ορισμένων θεσμικών αλλαγών -όπως τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών και των συνολικών απολαβών τους.

Στη διαπραγμάτευση μπορεί να συμπεριληφθεί και η εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όχι οι λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπερσάνι ίσως ζητήσει μεθαύριο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να του επιτραπεί να επαληθεύσει με μια ψηφοφορία στην γερουσία αν εξασφαλίζει την αναγκαία υποστήριξη του σώματος.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο όμως ζητεί «βέβαιες κι εξασφαλισμένες πλειοψηφίες». Κάτι που σημαίνει ότι η συναίνεσή του πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει