Προς το τέλος του βαίνει ο καύσωνας που στοίχισε και ανθρώπινες ζωές στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες όμως, καθώς το κύμα ζέστης φαίνεται να αρχίζει από αύριο να υποχωρεί, θα είναι πολύ υψηλές, ειδικά στη Γερμανία.

Στη Γαλλία και τη Βρετανία η χθεσινή ημέρα θεωρείται η χειρότερη του καύσωνα, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 36 και τους 35 βαθμούς αντίστοιχα, στη Γερμανία όμως σήμερα αναμένεται αποπνικτική ζέστη και η μετεωρολογική υπηρεσία φοβάται θερμοκρασία-ρεκόρ 39 βαθμών Κελσίου. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από τη Δευτέρα, αλλά η ζέστη θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τις γερμανικές ειδικές υπηρεσίες, η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο στη χώρα είναι ήδη κατά 4 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με αυτές του Ιουνίου παγκοσμίως την περίοδο αναφοράς 1981-2010.

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται επίσης στην κεντρική και τη βόρεια Ιταλία, με 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτσιο στην κεντροδυτική Ιταλία. Τα νοσοκομεία στην οικονομική πρωτεύουσα, το Μιλάνο, είχαν αύξηση 35% στα επείγοντα περιστατικά λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη έχει αυξηθεί καθώς οι πολίτες καταφεύγουν στον κλιματισμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές ρεύματος σε καταστήματα και εστιατόρια.

Θερμοκρασίες ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες για Ιούνιο μήνα καταγράφηκαν και στο Πιεμόντε της Ιταλίας που ο υδράργυρος έφθασε τους 40 βαθμούς, και ήδη 38,9 βαθμούς την Πέμπτη στην Τσεχία και 38,6 βαθμούς στη Γερμανία.

Η πρωτοφανής για μήνα Ιούνιο ζέστη ανέβηκε προς το βορρά χθες, έκτη ημέρα του καύσωνα, πριν αρχίσει από σήμερα να υποχωρεί.

Επί του παρόντος, τουλάχιστον οκτώ θάνατοι έχουν αναφερθεί λόγω του καύσωνα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Χθες, για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα που κρατούνται μετεωρολογικά δεδομένα, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε 45,9 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Γκαρντ -όσο μια «κανονική ημέρα του Αυγούστου στην Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη Meteo-France.