Ακόμα πιο «κοντά» Μόσχα και Κίνα

Στη Ρωσία το πρώτο ταξίδι του Κινέζου προέδρου στο εξωτερικό


ΚΟΣΜΟΣ
15:39
22/03/2013
Ακόμα πιο «κοντά» Μόσχα και Κίνα
loading

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έφθασε σήμερα στη Μόσχα, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, οι δύο χώρες πρόκειται να συνάψουν περίπου 20 συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου· η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως.

Ο Τζινπίνγκ επιθυμεί το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015. Σε μια συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε τον «ιδιαίτερο χαρακτήρα της στρατηγικής μας σχέσης».

«Η Κίνα και η Ρωσία είναι η μία για την άλλη ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος», είπε, εξάλλου, ο Σι σε ΜΜΕ από τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία - τις χώρες της λεγόμενης ομάδας BRICS -, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πέραν της ενέργειας, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες σχετικά με τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τη στρατιωτική τεχνολογία, την αεροπλοΐα, το διάστημα κ.ά. τομείς.

«Κατά την διάρκεια των 20 τελευταίων ετών οι διμερείς οικονομικές ανταλλαγές πολλαπλασιάστηκαν επί 14 και έφθασαν το ποσό-ρεκόρ των 88,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με όσα είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Πέρα από την εμβάθυνση των οικονομικών τους δεσμών, η Κίνα και η Ρωσία είναι σύμμαχοι σε διεθνές επίπεδο: έχουν παρόμοιες θέσεις για τον πόλεμο στη Συρία, την διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλα θέματα.

Ο Σι είχε προσκληθεί στη Μόσχα από τον Πούτιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κίνα τον Ιούνιο του 2012, τις πρώτες ημέρες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο Πούτιν θεωρεί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ιτάρ-Τας, ότι οι διμερείς σχέσεις «διέρχονται την καλύτερη περίοδό της ιστορίας τους».

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Τρένιν, του κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας, στην επίσκεψη Σι αναμένεται να κυριαρχήσουν τα οικονομικά θέματα. «Οι Κινέζοι είναι πραγματιστές, γι' αυτούς η οικονομία κυριαρχεί επί όλων των υπολοίπων» ζητημάτων, επισήμανε.

Μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία ο Σι αναμένεται να επισκεφτεί την Τανζανία, τη Νότια Αφρική και το Κονγκό.

Στη Νότια Αφρική, ο Σι αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 26η και 27η Μαρτίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει