Μετά από πέντε χρόνια απουσίας, η Ρωσία άρχισε και πάλι σήμερα, να συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η επιστροφή προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από το Κίεβο που επέλεξε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις εργασίες. Θυμίζουμε πως η αποχή της Ρωσίας είχε ξεκινήσει μετά από τη σύγκρουση, στην Ουκρανία.

Σήμερα το πρωί, τα 18 μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας πήραν θέσεις στο ημικύκλιο του Μεγάρου του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου εδώ και 70 χρόνια συνεδριάζει ο Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Υπεράσπισης των Ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Έξω από το κτίριο, περίπου 20 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κρατώντας ουκρανικές σημαίες και πλακάτ που ζητούσαν «Να διατηρηθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

Αίσθηση προκάλεσε η σημερινή δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Bολοντίμιρ Ζελένσκι. Μέσω του facebook, ανακοίνωσε πως είναι «απογοητευμένος από την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγκρίνει χωρίς περιορισμούς τη συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης στο Στρασβούργο, η εξουσιοδότηση της αντιπροσωπείας αυτής αμφισβητήθηκε από πολλούς κοινοβουλευτικούς. Πριν αποφασίσει να αποχωρήσει ηχηρά από το ημικύκλιο, ακολουθούμενος από άλλους, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο Βολοντίμιρ Αρίεφ, υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι είναι παρόντες στο Στρασβούργο, περιλαμβάνονται «στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, σε βάρος τεσσάρων έχουν επιβληθεί κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα ο Ολλανδός σοσιαλιστής γερουσιαστής Τάινι Κοξ δήλωσε απευθυνόμενος στους Ρώσους συναδέλφους του: «Απουσιάζατε για υπερβολικά πολύ καιρό, ήταν λάθος».

Την περασμένη νύκτα, κοινοβουλευτικοί της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισαν, έπειτα από συζήτηση που διήρκεσε εννέα ώρες, ένα κανονιστικό κείμενο που επιτρέπει κατ’ εξαίρεσιν σε κράτη μέλη να παρουσιάζουν μια αντιπροσωπεία στη διάρκεια της χρονιάς και αποκλείει τη δυνατότητα η εν λόγω αντιπροσωπεία να στερηθεί τα κύρια δικαιώματα ψήφου της.

Με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θέλουν να βγουν από μια μακρά κρίση η οποία επιβάρυνε τη λειτουργία του οργανισμού, το κείμενο επιτρέπει στη Ρωσία να συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στην εκλογή του διαδόχου του νυν γενικού γραμματέα, του Νορβηγού Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκδίδει συστάσεις σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και εκλέγει επίσης τους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), είχε αναστείλει το 2014 το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ως αντίδραση, η Ρωσία μποϊκόταρε τον θεσμό αυτό και από το 2017 έπαψε να πληρώνει την ετήσια συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, φθάνοντας μέχρι να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει πλήρως από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο θα στερούσε τους Ρώσους πολίτες από τη δυνατότητα να προσφεύγουν ενώπιον του ΕΔΑΔ εναντίον της χώρας τους.