Περισσότερα από 400 σχολεία στο κρατίδιο Johor της Μαλαισίας έκλεισαν καθώς εβδομήντα πέντε μαθητές εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα και έκαναν εμετούς.

Τα σχολεία στη βιομηχανική περιοχή Pasir Gudang έκλεισαν έως την Πέμπτη ενώ οι αρχές ερευνούν το τελευταίο περιστατικό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πλήττει την πολιτεία.

Τον Μάρτιο, όπως υπενθυμίζει το BBC, περίπου 4.000 άνθρωποι- κυρίως παιδιά- αρρώστησαν μετά την παράνομη ρίψη χημικών αποβλήτων σε ποταμό.

Οι αρχές λένε πως τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται.

Μεταξύ των σχολείων που κλείνουν είναι πάνω από 100 δημοτικά και γυμνάσια αλλά και 300 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Ο κυβερνήτης του κρατιδίου Johor είπε πως 75 μαθητές από 15 σχολεία εμφάνισαν προβλήματα στην αναπνοή και έκαναν εμετούς και πως όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η αιτία της ασθένειάς τους παραμένει ασαφής.

Ο κυβερνήτης εκτίμησε πάντως πως δεν συνδέεται με το περιστατικό ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον Μάρτιο, όταν 111 σχολεία έκλεισαν και χιλιάδες πολίτες αρρώστησαν έχοντας εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις μετά τη ρίψη χημικών αποβλήτων στον ποταμό Κιμ Κιμ.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχαμάντ δεσμεύτηκε πως θα ληφθούν μέτρα σε βάρος όσων ευθύνονται για το περιστατικό, τονίζοντας πως δεν θα έπρεπε καν να έχει συμβεί, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου. Οι αρχές είχαν τότε απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τριών ανθρώπων, δύο Μαλαισιανών κι ενός από τη Σιγκαπούρη.

(φωτογραφία αρχείου)