Το Ιράν ανακοίνωσε δια στόματος του Ελβετού πρεσβευτή πως μόνο οι ΗΠΑ θα φέρουν ευθύνη για τις επιπτώσεις μιας πολεμικής σύγκρουσης, όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η χώρα του Ιράν δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε σύρραξη, ανακοινώνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατέρριψε.

Καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) μετέδωσε πως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον πρεσβευτή, είπε στον διπλωμάτη αυτόν πως το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο.

Ο Μοχσέν Μπαχαρβάντ, επικεφαλής της διεύθυνσης αμερικανικών υποθέσεων στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σύμφωνα με το IRNA: «Αν η πλευρά απέναντί μας προβεί σε προκλητικές και απερίσκεπτες ενέργειες, θα πάρουν απάντηση, οι συνέπειες της οποίας δεν είναι προβλέψιμες, και οι απώλειες και οι ζημιές από αυτήν θα πλήξουν όλες τις πλευρές».

Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια.

«Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το IRIB, τα πλάνα γυρίστηκαν σε μια «βάση» των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η τοποθεσία της οποίας δεν αναφέρθηκε.

Ο Χατζιζαντέχ δήλωσε πως άλλα τμήματα του drone βυθίστηκαν.