Λένε ότι οι μεγάλοι ηγέτες έχουν πάντα την ικανότητα να επιλέγουν ικανούς συνεργάτες που όμως δε θα τολμήσουν ποτέ να τους επισκιάσουν, όσες ικανότητες και αν διαθέτουν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος ηγέτης για το τουρκικό έθνος και για δεξί του χέρι, έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια τον Μιναλί Γιλτιρίμ.

Ο Μπιναλί Γιλτιρίμ, ο πιστός φίλος του Ερντογάν, υπήρξε πρωθυπουργός ενώ στις πρώτες δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης είχε θέσει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος της πόλης, με το AKP. Οι φήμες θέλουν τον Γιλτιρίμ να μην ενδιαφέρεται πολύ για μια θέση στην αυτοδιοίκηση ακόμα και αν πρόκειται για την μητρόπολη της Τουρκίας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ως απροθυμία του για ανάληψη καθηκόντων, την καθυστέρηση της ανακοίνωσης, της υποψηφιότητάς του. Πολλοί επικριτές του, υποστήριξαν πως ο Γιλτιρίμ θεώρησε προσβλητική για τον ίδιο την υποψηφιότητα, μιας και υποβαθμιζόταν ο ρόλος του στην πολιτική σκηνή. Παρόλα αυτά, μετά την ανακοίνωση άρχισε να υποστηρίζει τον ρόλο του υποψηφίου δημάρχου με περισσότερη θέρμη, ως όφειλε να κάνει.

Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος δεξί- χέρι του Ερντογάν; Ο ίδιος φαίνεται να ξέρει πως δεν είναι τόσο χαρισματικός όσο ο ηγέτης του. Ξέρει όμως να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και να υπερασπίζεται τον εαυτό του δημόσια, όταν χρειαστεί. Πολλές φορές μάλιστα, επικαλείται και την πρώτη του επαγγελματική ιδιότητα, εκείνη του καπετάνιου. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είχε χρησιμοποιήσει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα της Κωνσταντινούπολης με τα μέσα μεταφοράς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είμαι ναυτικός», ανέφερε τότε, ο Γιλντιρίμ. «Δύο καπετάνιοι μπορούν να βουλιάξουν ένα πλοίο. Θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένας καπετάνιος».

Ο 63χρονος Γιλντιρίμ είναι γόνος μιας φτωχής οικογένειας. Γεννήθηκε στην ανατολική περιοχή Ερζιντζάν σπούδασε ναυπηγός και σιγά σιγά κατάφερε να αναρριχηθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, πάντα πίσω από τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο σουλτάνος πολλές φορές τον επιβράβευσε. Τη δεκαετία του ΄90, ο Γιλντιρίμ επιλέχτηκε για επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας των πορθμείων της πόλης. Ιδρυτικό μέλος του κόμματος AKP το 2001, πριν το κόμμα κερδίσει τις πρώτες βουλευτικές εκλογές έναν χρόνο αργότερα, ο Γιλντιρίμ δεν έχασε ποτέ του εκλογές. Το επίθετό του όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, σημαίνει κεραυνός. «Δεν μιλάω πολύ αλλά εργάζομαι σαν το επίθετό μου», έχει πει θέλοντας να δείξει πόσο εργατικός είναι.

Πατέρας τριών παιδιών και παππούς πια έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία. Για μια δεκαετία σχεδόν, είχε αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών της χώρας και επέβλεπε όλα τα φιλόδοξα έργα κατασκευής, τις μεγάλες σήραγγες, τις γέφυρες, τα τεράστια αεροδρόμια. Και οι φήμες για την τεράστια περιουσία που απέκτησε ο πιστός φίλος του Προέδρου δίνουν και παίρνουν. Πολλές φορές δε, οι φήμες έγιναν και καταγγελίες. Η τουρκάλα δημοσιογράφος Πελίν Ουνκέρ που τόλμησε να γράψει σε ρεπορτάζ της στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet πως ο Γιλντιρίμ και οι δύο γιοί του έχουν υπεράκτιες εταιρείες στη Μάλτα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Μπιναλί Γιλτιρίμ υποστηρίζει πάντα πως είναι ανοιχτός να εκθέσει διαπιστευτήρια των περιουσιακών του στοιχείων, σε όποιον θελήσει αν τον προκαλέσει και να τον αμφισβητήσει.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει η Εμρέ Ερντογάν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπιλτζί της Κωνσταντινούπολης, «πάντα έπαιζε τον ρόλο του πιστού υπηρέτη και του ανθρώπου με μια αποστολή». Ο πιστός καπετάνιος του Ερντογάν φροντίζει πάντα να αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του στον ηγέτη. Ήταν εκείνος που άσκησε πολλές και έντονες πιέσεις, για την εφαρμογή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν τον σουλτάνο να αποκτήσει περισσότερη εξουσία.