Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την μεγαλύτερη ατομική δωρεά «από την εποχή της Αναγέννησης» για την χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών και για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δωρητής είναι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Στίβεν Σβάρτσμαν, ο οποίος δώρισε περίπου 168,2 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη δημιουργία του Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών Σβάρτσμαν (Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Μουσική, Ιστορία) και θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, χώρους για παραστάσεις και μια βιβλιοθήκη.

Σε αντίθεση με παλαιότερους μεγάλους δωρητές, ο Σβάρτσμαν, ο ιδρυτής και επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Blackstone, δεν είναι πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αποφάσισε να δωρίσει αυτό το ποσό όταν τον προσέγγισε η Λουίζ Ρίτσαρντσον, η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, και επηρεασμένος από τις επισκέψεις του στο ίδρυμα την εποχή που ήταν έφηβος το 1963.

Η περιουσία του Σβάρτσμαν ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και ο δισεκατομμυριούχος έχει δωρίσει μεγάλα ποσά σε πανεπιστήμια και σε άλλα ιδρύματα.

Ανάμεσά τους 100 εκατ δολάρια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και μεγαλύτερα ποσά για ένα πρόγραμμα υποτροφιών του πανεπιστημίου Tsinghua της Κίνας καθώς και 350 εκατομμύρια δολάρια για τους σκοπούς έρευνας στο MIT.

Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του φόρουμ στρατηγικής και πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του έπειτα από μόλις έξι μήνες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.