Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απόψε ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ενός Έλληνα επιχειρηματία τον οποίον κατηγορούν ότι λειτουργούσε ένα δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών με εταιρείες-βιτρίνες που επέτρεπαν στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις και να διαθέτει το πετρέλαιό του σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις αφορούν τον Δημήτρη Καμπή, πρόεδρο της εταιρείας ναυτιλιακών μεταφορών Impire Shipping Limited.

«Σήμερα σηκώνουμε το πέπλο ενός περίπλοκου ιρανικού σχεδίου που ήταν σχεδιασμένο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο Καμπής και ένας αριθμός εταιρειών αγόραζαν δεξαμενόπλοια για λογαριασμό της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Δεξαμενόπλοιων, δηλαδή για το ιρανικό κράτος. Με την απόφαση του υπουργείου, τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχει ο επιχειρηματίας στις ΗΠΑ παγώνουν ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να συνεργάζονται μαζί του.

Η Impire Shipping Limited και άλλες εννέα εταιρείες θαλασσίων μεταφορών προστέθηκαν επίσης στη “μαύρη λίστα” του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τέσσερις άλλες εταιρείες, καταχωρημένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις οποίες επιβλήθηκαν οι ίδιες κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα οκτώ πλοίων με σημαία Παναμά και Λιβερίας τα οποία χρησιμοποιούνταν από το δίκτυο.