Οι 115 καρδινάλιοι οι οποίοι πρόκειται να εκλέξουν το νέο Πάπα ολοκλήρωσαν χθες τις προκαταρκτικές τους συνομιλίες και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εισέλθουν στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα όπου απομονωμένοι από τον έξω κόσμο θα εκλέξουν το νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Habemus Papam». Με τη λατινική αυτή φράση, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την εκλογή του νέου Ποντίφικα. Στη συνέχεια ο νέος Πάπας παρουσιάζεται ενώπιον των πιστών και δίνει την πρώτη του «urbi et orbi» ευλογία του.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η Καπέλα Σιξτίνα για τη σύγκληση του Κονκλαβίου ήταν το 1492, ενώ από το 1878 η χρήση της για αυτό το σκοπό μονιμοποιήθηκε.

Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει το όνομα του εκλεκτού του. Για την ανάδειξη του νέου Πάπα είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δύο τρίτων, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα). Έπειτα, ο Πάπας εκλέγεται δια απλής πλειοψηφίας.

Μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται και περιχύνονται με ειδικά χημικά, ώστε από το χρώμα του καπνού που βγαίνει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου να μπορούν να πληροφορηθούν τις εξελίξεις.

Μια καπνοδόχος διοχετεύει τον καπνό έξω από το παρεκκλήσι σηματοδοτώντας την εξέλιξη της ψηφοφορίας.

Μυστήριο αιώνιων αποτελεί το «σήμα» από το κονγκλάβιο ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει νέο ηγέτη.

Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ ο λευκός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας. Στη δεύτερη περίπτωση, αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου. Ο περίφημος «λευκός καπνός» που ενημερώνει τα δισεκατομμύρια των πιστών ότι το κονκλάβιο εξέλεξε νέο Ποντίφικα αποτελεί προϊόν καύσης των ψηφοδελτίων της εκλογής του με την προσθήκη μία χημικής ουσίας.

Η «συνταγή» των χημικών παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο λέγεται ότι πρόκειται για μία μίξη από χλωριούχο κάλιο, άλας του χλωρίου και του νατρίου.

Όταν βγει λευκός καπνός, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam» που σημαίνει «σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας»