Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων για την εκλογή νέου Πάπα μετά την παραίτηση-έκπληξη του Βενέδικτου του 16ου και τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένα στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα από όπου θα βγει ο πρώτος καπνός -λευκός ή μαύρος- στις 7 και μισή ώρα Ελλάδας.

Χθες συγκλήθηκε και η συνεδρίαση του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Πολλοί Καρδινάλιου είχαν από νωρίς ζητήσει να πάρουν το λόγο στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, γεγονός που δείχνει ότι τα θέματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως τα σκάνδαλα διαφθοράς και σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία η εκκλησία κατηγορείται ότι έχει συγκαλύψει.

Αν σήμερα δεν εκλεγεί νέος Ποντίφικας, τότε οι διαδικασίες θα συνεχιστούν με καθημερινές ψηφοφορίες, δύο το πρωί και δύο το απόγευμα έως ότου κάποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τις 77 ψήφους.

Η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετές ημέρες και οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιλογή θα παιχτεί ανάμεσα στον αν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θέλει έναν Πάπα που να είναι καλός διαχειριστής ώστε να διαχειριστεί την κρίση της Εκκλησίας ή αν επιθυμεί έναν ευσεβή Πάπα που θα εμπνεύσει ξανά την πίστη στο 1,2 δισ. των Καθολικών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πραγματικό φαβορί δεν υπάρχει, ωστόσο αρκετά ονόματα έχουν πιθανότητες εκλογής.Πολλά βλέμματα συγκεντρώνει ο 71 ετών Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, και παλαιότερα της Βενετίας, Άντζελο Σκόλα, ο οποίος είναι Ιταλός, έχει σπουδάσει Θεολογία και θεωρείται αρκετά ανοιχτόμυαλος.

Θεωρείται «συνεχιστής» της πορείας της Αγίας Έδρας και δεν έχει σχέση με τη γραφειοκρατία του Βατικανού, κάτι που θεωρείται θετικό σε μία εποχή που η Εκκλησία βρίθει σκανδάλων.

Επόμενος πιθανός διάδοχος είναι ο Βραζιλιάνος, Οντίλο Πέντρο Σέρερ, Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, 63 ετών σήμερα και επικεφαλής της μεγαλύτερης αρχιεπισκοπής στη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών στον κόσμο. Είναι εκσυγχρονιστής και παραδοσιακός σε ζητήματα δόγματος, γεγονός που θεωρείται θετικό αν η Εκκλησία επιλέξει έναν «ευσεβή» Πάπα.

Ο 68χρονος Κρίστοφ Σένμπορν, ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης, χαίρει εκτίμησης στους θρησκευτικούς κύκλους και έχει πάρει πολύ αυστηρή θέση για τα σκάνδαλα παιδεραστίας στην Εκκλησία.

Στη Λατινική Αμερική, τις πιθανότητες συγκεντρώνει ο Αργεντινός 69χρονος Λεονάρντο Σάντρι, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο Βατικανό, επί Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Τέλος, κανείς δεν αποκλείει -και ας μη φαίνεται πολύ πιθανό- την επιλογή ενός μαύρου Πάπα. Σε αυτήν την περίπτωση, φαβορί είναι ο συμπαθής 64χρονος καρδινάλιος Πίτερ Κόντβο από την Γκάνα.