Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, υπερασπίστηκε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, παρά τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράστηκε μέσα από μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

«Δεν κυβερνάω βάσει των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών», είπε στην πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις.

«Αν μια κυβέρνηση αποφασίζει βάσει αυτών των κριτηρίων απαρνείται τις ευθύνες της», πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα σε μία από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο Κοέλιο επανέλαβε την βούλησή του να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας που εφαρμόζει βάσει του σχεδίου διάσωσης της χώρας ύψους 78 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2011.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», σημείωσε, εξηγώντας ότι από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της Πορτογαλίας απέναντι στους διεθνείς εταίρους της.

«Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο βοήθειας με επιτυχία έχουμε την μοναδική δυνατότητα να είναι διατεθειμένοι οι εταίροι μας να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές», σημείωσε.

Ο Κοέλιο αναφερόταν κυρίως στην απόφαση που ελήφθη χθες στις Βρυξέλλες για επιμήκυνση των δανείων που χορηγήθηκαν στην χώρα του, ένα μέτρο που αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τα αιτήματα του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο ασκεί πιέσεις στον ίδιο για να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο βοήθειας, να δώσει ένα τέλος στην λιτότητα και να λάβει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

«Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι επώδυνη, αλλά αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο Κοέλιο.

Την ώρα που η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος και η ανεργία φτάνει σχεδόν το 17% του ενεργού πληθυσμού, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζουν οι Βρυξέλλες, ένας στόχος ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί το 2014, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις.