Τους Σύρους αντικαθεστωτικούς κάλεσε ο Αραβικός Σύνδεσμος να καταλάβουν τη έδρα της Συρίας στις τάξεις του, δύο χρόνια μετά την αναστολή της συμμετοχής της Δαμασκού στις εργασίες του διεθνούς οργανισμού.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος κάλεσε το συνασπισμό της αντιπολίτευσης να επιλέξει έναν αντιπρόσωπο που θα λάβει μέρος στη σύνοδό του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την 26η και 27η Μαρτίου.

Ακόμα, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου στο Κάιρο ελήφθη η απόφαση να αφεθούν τα κράτη-μέλη του Συνδέσμου να δώσουν οπλισμό στους Σύρους αντάρτες που μάχονται εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην τελική ανακοίνωση του συμβουλίου των ΥΠΕΞ στο Κάιρο αναφέρεται ότι «τονίστηκε το δικαίωμα κάθε κράτους ανάλογα με τις επιθυμίες του να προσφέρει κάθε είδους μέσα αυτοάμυνας, περιλαμβανομένων στρατιωτικών μέσων (…) στο συριακό λαό και στον Ελεύθερο (Συριακό) Στρατό».

Ο Συνασπισμός θα καταλάβει την έδρα της Συρίας «ως τις εκλογές που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης (…) στη Συρία», σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, που εξήγησε την έκκλησή του αναφερόμενος «στις θυσίες του λαού της Συρίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις που βιώνει».

Ιράκ και Αλγερία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την απόφαση, ενώ ο Λίβανος διαχώρισε τη θέση του, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ως σήμερα, ο Σύνδεσμος είχε καταλήξει στη θέση ότι η συριακή αντιπολίτευση και οι αντάρτες μπορούσαν να υποστηριχθούν με ανθρωπιστικά και διπλωματικά μέσα.