Την καταδίκη της σε κάθε θέση που ενδέχεται να λάβει οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός υποστηρίζοντας τη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, εξέφρασε η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τις πρωινές ώρες.

Η διάσκεψη της Μέκκας καταδίκασε επίσης κάθε παράνομη ισραηλινή ενέργεια που στόχο έχει την αλλαγή των συσχετισμών στα Κατεχόμενα, υπονομεύοντας τη λύση των δύο κρατών, όπως τονίζεται στην τελική ανακοίνωση της συνόδου.

Προτρέπει τα μέλη της να λάβουν «τα δέοντα μέτρα» κατά των χωρών εκείνων που θα αποφασίσουν να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ απορρίπτει κάθε πρόταση για ειρηνική διευθέτηση της διένεξης στην περιοχή, η οποία δεν θα συμφωνεί με τα αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού.

Παράλληλα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε πως αρνείται όποια απόφαση για την όποια νομική και δημογραφική μεταβολή του καθεστώτος στα Υψώματα Γκολάν της Συρίας, ιδίως δε την σπουδή της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία επί αυτών των εδαφών, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στη σημερινή τελική ανακοίνωσή της η Σύνοδος διαπιστώνει με μεγάλη ανησυχία την αύξηση της ισλαμοφοβίας σε πολλά τμήματα του κόσμου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ισλαμοφοβία «εν είδει μίας σύγχρονης παραλλαγής του ρατσισμού και των θρησκευτικών διακρίσεων εξακολουθεί να διογκώνεται σε πολλά σημεία του κόσμου, όπως γίνεται εμφανές από την αύξηση των κρουσμάτων θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, των αρνητικών στερεοτύπων και του μίσους και της βίας κατά μουσουλμάνων».

Στο ίδιο κείμενο η σύνοδος των ισλαμικών χωρών καταδικάζει την απάνθρωπη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, προτρέποντας τον τερματισμό της βίας και υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της Μιάνμαρ έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες της.