«Προφανώς δεν είναι σωστές» οι δηλώσεις του υποψηφίου Καγκελάριου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πέερ Στάινμπρουκ, περί των «κλόουν» που ψήφισαν οι Ιταλοί εκλογείς, δήλωσε ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, στο Βερολίνο. Ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των λέξεων, όταν πρόκειται για μία φίλη και σύμμαχο χώρα.

Ο κ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη «λυπηρές» και εξήγησε ότι κατόπιν αυτών, «δεν υφίσταντο πλέον οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης» μαζί του. Παραδέχθηκε ότι «μπορεί κανείς να σκέφτεται ό,τι θέλει», αλλά διευκρίνισε ότι «όταν μιλάει κανείς για ορισμένα πράγματα που αφορούν μια φίλη χώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών, τότε θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένος στην επιλογή των λέξεων».

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Ναπολιτάνο ακύρωσε το προγραμματισμένο δείπνο του με τον Στάινμπρουκ, μετά την δήλωση του γερμανού πολιτικού ότι «είναι τρομοκρατημένος από τη νίκη δύο κλόουν, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Πέπε Γκρίλο» στις ιταλικές εκλογές.