Για προσπάθειες των αντικαθεστωτικών να εμποδίσουν το διάλογο για την αιματοχυσία στη Συρία τούς κατηγορεί ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι εξτρεμιστές έχουν επιβληθεί στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Ποντάρουν σε μια στρατιωτική λύση και εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στον διάλογο. Μένουν ακόμα μερικές ημέρες. Θεωρούμε πως υπάρχουν οι συνθήκες ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αρχίσουν να συζητούν το μέλλον της χώρας», τόνισε ο Λάβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Η κρίση στη Συρία θα αποτελέσει το βασικό θέμα των συνομιλιών του ρώσου υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι αργότερα σήμερα στο Βερολίνο.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κέρι αποκόμισε την εντύπωση πως ο αμερικανός υπουργός «έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν παραιτούμαστε, προφανώς δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα εμείς αντί για τους Σύρους, όμως από τις επαφές μας με τις άλλες χώρες αισθανόμαστε ότι η ανησυχία μεγαλώνει«.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει τον Κέρι στην περιοδεία του τόνισε πως «η Ρωσία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο ώστε να πεισθεί το καθεστώς της Δαμασκού για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης». Πάντως ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν περιμένει να σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη συνάντηση των δύο υπουργών.