Σε έντονη αντιπαράθεση προχώρησαν χθες το ΑΚΕΛ και ο υποψήφιος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών Γιώργος Λιλλήκας (ο οποίος στηρίχθηκε από την ΕΔΕΚ).

Ο Γ. Λιλλήκας εξέφρασε έκπληξη και λύπη για τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, με τις οποίες, όπως είπε, επέρριψε στον ίδιο και στην ΕΔΕΚ ευθύνες για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Ανέφερε ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ γνώριζε από πολύ νωρίς, όπως γνώριζαν και όλοι οι Κύπριοι πολίτες, ότι η επιλογή Σταύρου Μαλά «δεν ήταν επιλογή νίκης».

Ανέμενα από τον Άντρο Κυπριανού να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι «πέντε χρόνια διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, με τα λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης, έστρωσαν το χαλί στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη». Σημείωσε δε ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια, όπως και η ηγεσία του ΑΚΕΛ, κληροδότησαν στον Κυπριακό λαό δύο πράγματα, «την τρόικα και τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη, να τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ότι «ο κύριος Λιλλήκας, έμπλεος αντιφάσεων, ασυνέπειας και αναξιοπιστίας, προσπαθεί να αναποδογυρίσει τη λογική».

Διερωτάται πόση σχέση έχει με τη συνέπεια, το να καθορίζει ο Γιώργος Λιλλήκας ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά, όταν του δόθηκε η δυνατότητα να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση, «επέλεξε να νίψει τα χέρια του ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος». Αποδεικνύει ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα, διερωτήθηκε ο κύριος Λουκαΐδης, ότι μια απόφαση του κ. Λιλλήκα και της ηγεσίας της ΕΔΕΚ υπέρ του Σταύρου Μαλά, στον δεύτερο γύρο, εύκολα θα απέτρεπε την εκλογή του κ. Αναστασιάδη;

Όσον αφορά στα περί κληρονομιάς της τρόικας, «που δήθεν αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση», ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι την τρόικα και το μνημόνιο έφεραν μια χούφτα τραπεζιτών, τους οποίους «ο κύριος Λιλλήκας συνειδητά συνεχίζει να συγκαλύπτει, πλήρως εναρμονισμένος με το οικονομικό κατεστημένο».