Το Βατικανό κατηγόρησε σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι διαδίδουν «ψευδείς και καταστροφικές» πληροφορίες σε μία λυπηρή, όπως την χαρακτήρισε προσπάθεια να επηρεάσουν τους καρδινάλιους που συνθέτουν το Κονκλάβιο και τον επόμενο μήνα θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πάπα.

Από τις 11 Φεβρουαρίου που ο πάπας Βενέδικτος ανακοίνωσε την παραίτησή του, οι ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύουν σενάρια συνωμοσίας και πληροφορίες για μυστικές εκθέσεις και λόμπι στους κόλπους του Βατικανού, που όπως υποστηρίζουν οδήγησαν τον πάπα σε παραίτηση.

Τα σενάρια στον ιταλικό Τύπο επικεντρώνονται στη φερόμενη «έκθεση» τριών καρδιναλίων που ζητήθηκε από τον πάπα μετά το σκάνδαλο διαρροών στην Αγία Έδρα (τη λεγόμενη και «υπόθεση Vatileaks»). Η εφημερίδα Repubblica υποστήριξε ότι στην έκθεση, οι συντάκτες της οποίας είχαν αρμοδιότητα να ερευνήσουν τα πάντα, περιλαμβάνονταν βαριές κατηγορίες εναντίον καρδιναλίων.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του Κονλάβιου… υπάρχει εκτεταμένη διάδοση συχνά ανεπιβεβαίωτων ή απολύτως ψευδών δημοσιευμάτων που προκαλούν σοβαρό πλήγμα σε άτομα και θεσμούς», αναφέρει ανακοίνωση του Βατικανού.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα είναι μία απόπειρα να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του Κονκλάβιου μέσω της αρνητικής άποψης της κοινής γνώμης, κάτι ανάλογο με εκείνο που έκαναν βασιλείς και κυβερνήσεις πριν από αιώνες στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την εκλογή πάπα.

Σήμερα, ο πάπας Βενέδικτος δέχτηκε στο Βατικανό τον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λίγο προτού παραιτηθεί από προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αύριο και την προσεχή Τετάρτη, ο πάπας θα απευθυνθεί στους πιστούς προτού εγκαταλείψει τη θέση του την Πέμπτη.

Ο ιταλός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πάπα εκ μέρους του ιταλικού λαού για τα «θρησκευτικά και ηθικά διδάγματά του», ενώ ο πάπας ευχαρίστησε τον Ναπολιτάνο για την φιλία του και ευχήθηκε ό,τι καλύτερο για τη χώρα που πηγαίνει στις κάλπες για τις κρίσιμες, αλλά αμφίρροπες αυριανές εκλογές.