Ο πρώην βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β’ θα πρέπει να πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 5.000 ευρώ (5.600 δολάρια), αν επιμείνει να μην κάνει το τεστ πατρότητας που ζητεί η Ντελφίν Μποέλ, 51 ετών, που δηλώνει ότι είναι κόρη του, αποφάσισε σήμερα εφετείο στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι ο βασιλιάς θα υποβληθεί σε αυτό το τεστ, καθώς έχει την εγγύηση ότι θα μείνει εμπιστευτικό», αντέδρασε ένας από τους δικηγόρους του. «Εξαρτάται από εκείνον», είπε άλλος δικηγόρος του.

Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα είναι ένα νέο επεισόδιο στη μακρά δικαστική διαμάχη που άρχισε το 2013, μετά την αποτυχία μιας προσπάθειας συμβιβασμού σε σχέση με αυτή την αναγνώριση πατρότητας.

Η Βελγίδα Ντελφίν Μποέλ, εικαστική καλλιτέχνης, δηλώνει ότι γεννήθηκε από τη μακροχρόνια σχέση που είχε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 η μητέρα της, Σιμπίλ ντε Σελίς Λονγκσάμπ με τον Αλβέρτο, ο οποίος ήταν τότε πρίγκιπας διάδοχος και παντρεμένος από το 1959 με την Παόλα Ρούφο ντι Καλάμπρια.

Ο πρώην μονάρχης που βασίλεψε από το 1993 έως το 2013 και είναι ο πατέρας του νυν βασιλιά Φίλιππου, αρνείται ότι η Μποέλ είναι κόρη του.

Τον Οκτώβριο του 2018, το εφετείο των Βρυξελλών είχε αποφανθεί ο Αλβέρτος Β΄να υποβληθεί σε εξέταση DNA για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αλλά εκείνος αρνήθηκε και οι δικηγόροι είχαν ασκήσει έφεση τον Φεβρουάριο, αναγκάζοντας την Μποέλ να καταφύγει στο όπλο της χρηματικής ποινής.

Έπειτα από μια νέα διαδικασία αντιπαράθεσης τον Απρίλιο, το εφετείο αποφάσισε σήμερα να «κάνει δεκτό το αίτημα» της Μποέλ, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που απέσπασε το AFP.

O 84χρονος πρώην βασιλιάς οφείλει στο εξής να παρουσιαστεί στην αρμόδια δικαστική εμπειρογνώμονα η οποία, θα πάρει δείγμα σάλιου και θα κάνει ανάλυση συγκρίνοντας το δείγμα με τα γενετικά δείγματα της Μποέλ και της μητέρας της.

Σε περίπτωση άρνησης, διευκρινίζει η απόφαση, το δικαστήριο του επιβάλλει να πληρώνει στη Ντελφίν Μποέλ ημερήσιο πρόστιμο 5.000 ευρώ «ανά ημέρα καθυστέρησης από την επομένη της πρώτης κλήτευσης» (της εμπειρογνώμονα).

Αυτό το ραντεβού για το τεστ πατρότητας θα πρέπει να οριστεί «εντός των προσεχών εβδομάδων», σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μποέλ. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του εφετείου.

Η ταυτότητα της Μποέλ έγινε θέμα δημόσιας συζήτησης μετά την έκδοση το 1999 μιας βιογραφίας της βασίλισσας Πάολας, της ιταλίδας συζύγου του Αλβέρτου. Στο βιβλίο αναφερόταν ότι ο Αλβέρτος είχε μια μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση από την οποία γεννήθηκε μια κόρη τη δεκαετία του 1960.

Τα τεστ DNA που το δικαστήριο διέταξε να γίνουν απέδειξαν ότι ο Ζακ Μποέλ, γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες βιομηχάνων του Βελγίου, δεν είναι ο βιολογικός πατέρας της Ντελφίν.

Ο Αλβέρτος που παραιτήθηκε από τον θρόνο πριν από έξι χρόνια υπέρ του γιου του Φιλίππου και δεν έχει επίσημο δημόσιο ρόλο, έχει παραδεχτεί ότι τόσο εκείνος όσο και η Πάολα είχαν δυσκολίες στον γάμο τους. Και τα τρία τους παιδιά είναι μεγαλύτερα από την Μποέλ.

Πρώτη στη σειρά διαδοχής στο θρόνο είναι η 17χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ, κόρη του Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης.