Προβάδισμα, μεταξύ επτά και πέντε μονάδων, εξακολουθεί να διατηρεί η κεντροαριστερή παράταξη του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, με την κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ακολουθεί ενισχυμένη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που επιτράπηκε να δημοσιευθούν πριν τις εκλογές στην Ιταλία.

Το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, καθιστά την αναμέτρηση αβέβαιη, ενώ φαίνεται ότι η κεντροαριστερά για να κυβερνήσει θα χρειαστεί στήριξη στην Γερουσία, και γι αυτό έχει ήδη ρίξει «γέφυρες» συνεργασίας στην κεντρώα παράταξη του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Σε δημοσκόπηση του ISPO για την εφημερίδα Corriere della Sera, το μπλοκ της Κεντροαριστεράς (με κυρίαρχο το PD) βρίσκεται στο 37,2%. Το κεντροδεξιό μπλοκ, με κυρίαρχο το PdL του Μπερλουσκόνι, εμφανίζεται στο 29,7%. Το μπλοκ του Μόντι βρίσκεται στο 13% ενώ η αριστερή Ingroia βρίσκεται μεταξύ 4% και 5%.

Ανάλογη εικόνα δίνει και η δημοσκόπηση της Demos&Pi για τη Repubblica. Σε αυτήν, το μπλοκ του Μπερσάνι εμφανίζεται στο 34,1% και το μπλοκ του Μπερλουσκόνι έχει ανέβει στο 28,6%. Το μπλοκ του Μόντι παραμένει κοντά στο 16%.

Με το μπόνους του πρώτου κόμματος, ο Μπερσάνι φαίνεται να οδεύει σε απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Ωστόσο, η εικόνα στη Γερουσία είναι διαφορετική, όπου εκεί (λόγω του μπόνους εδρών ανάλογα με την περιφέρεια) το προβάδισμα του Μπερσάνι εμφανίζεται κάτω από το 3% – σχεδόν στο όριο στατιστικού λάθους που δίνει η δημοσκόπηση.