Πιθανή μια εμπορική διένεξη Ε.Ε.-ΗΠΑ

«Τζογαδόρος και απρόβλεπτος ο Ντόναλντ Τραμπ» λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας


ΚΟΣΜΟΣ
7:51
12/05/2019
Πιθανή μια εμπορική διένεξη Ε.Ε.-ΗΠΑ
1
loading

Όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν την Ευρώπη, εκτιμά o Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου και προτείνει στους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ωστόσο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν στην Ουάσιγκτον πολύ περισσότερα από ό,τι οι Κινέζοι σε μια πιθανή εμπορική αντιπαράθεση.

Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου λέει, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF, ότι η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας.

«Από την αντιπαράθεση Πεκίνου-Ουάσιγκτον βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τζογαδόρος και απρόβλεπτος. Είναι συνεπώς δύσκολο να αναπτύξεις μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση, μιας και πολλές φορές ανατρέπονται τελευταία στιγμή για λόγους τακτικής ακόμα και προκαταρτικές συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ» αναφέρει.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων εξέπληξε τον πρόεδρο Τραμπ

Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ προτείνει στους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ αρχίσει να απειλεί με επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

«Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αντίδρασης στις ΗΠΑ απ΄ ό,τι οι Κινέζοι. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανέρχεται στα 419 δις δολάρια, άλλο αν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λόγο συνεχώς για 500 δισ.. Και τα 419 δις όμως είναι τεράστιο ποσό. Σε αντίθεση οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σχεδόν ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. Υπάρχει βέβαια ένα έλλειμμα στον τομέα των αγαθών, όμως οι Αμερικανοί κερδίζουν πολλά χρήματα με την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη« επισημαίνει σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν πολύ περισσότερα στους Αμερικανούς από ό,τι η Κίνα σε περίπτωση εμπορικής διένεξης. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στην επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου οι Ευρωπαίοι απάντησαν άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τις μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Ίσως να προκάλεσε έκπληξη στον Τραμπ ότι η ΕΕ είναι σε θέση να αντιδράσει. Αυτή η στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε ο Τραμπ να γνωρίζει ότι σε κάθε νέα επιβολή δασμών θα υπάρξει η απάντηση από τους Ευρωπαίους. Το ζητούμενο για την ΕΕ είναι τώρα να παραμείνει σταθερή σε μια ενιαία γραμμή έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar bye bye usa

    Ανοίγει ο δρόμος του μεταξιού

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει