Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι και πάλι η Τυνησία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ.

Με το που έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας του 48χρονου στελέχους του κόμματος «Δημοκράτες Πατριώτες» χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τύνιδας και του Σιντί Μπουζίντ και επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των γραφείων του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.

Μετά την πολιτική αναταραχή και το κύμα οργής θα σχηματιστεί στη χώρα κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα διοικεί τη χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Σε διάγγελμά του μέσω της τηλεόρασης ο τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμντί Τζελαμπία νακοίνωσε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση «με ικανούς ανθρώπους από την Τυνησία χωρίς πολιτικές διαμάχες» και τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα προκηρυχθούν «το συντομότερο δυνατόν».

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία , 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης και χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν σε πόλεις όπως Μαντία, Μοναστίρ και Σίντι Μπουζίντ, λίκνο της επανάστασης της Αραβικής Άνοιξης.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το οργισμένο πλήθος με δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές, ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα, θυμίζοντας έντονα τις ημέρες του 2010 που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου 2011.