Ακριβώς δύο χρόνια μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τον απολύσει, ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης με συντονιστή τον παρουσιαστή του CNN Άντερσον Κούπερ.

Η εκδήλωση αυτή, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το CNN την 9η Μαΐου στις 20:00 το βράδυ, από την Ουάσινγκτον.

Ο διορισμός του Κόμεϊ στη διεύθυνση του FBI είχε επικυρωθεί με συντριπτική πλειοψηφία (93-1) από την Γερουσία τον Ιούλιο του 2013, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ο Κόμεϊ δημοσίευσε χθες ένα σχόλιο στην εφημερίδα «The New York Times» υποστηρίζοντας ότι όσοι έχουν διοριστεί στις θέσεις τους από τον πρόεδρο Τραμπ, μερικές φορές, προχωρούν σε «συμβιβασμούς» προκειμένου να διασώσουν το αφεντικό τους.

Ο ίδιος έγραψε ότι οι άνθρωποι τον ρωτάνε «τι συνέβη;» σε αξιωματούχους όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, για τον οποίο ο Κόμεϊ έχει προηγούμενα δηλώσει ότι «του αξίζει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας» πριν από τη δημοσιοποίηση της επεξεργασμένης έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ κι αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η δημοσίευση του σχολίου του Κόμεϊ έγινε την ίδια ημέρα που ο Μπαρ κατέθετε στην Γερουσία, σχετικά με την διαχείριση του πορίσματος του Μάλερ από τον ίδιο.

«Ο Τραμπ κατατρώει σιγά, σιγά την ψυχή σου» έγραψε χαρακτηριστικά ο Κόμεϊ.

Ο ίδιος είναι ένας από τους σκληρούς επικριτές του προέδρου Τραμπ κι όπως έχει δηλώσει (για τον πρόεδρο Τραμπ) σε προηγούμενη ανοιχτή εκδήλωση του CNN, «δεν πιστεύω πως είναι ηθικά αποδεκτό να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

Τον Οκτώβριο του 2016 και σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ο Κόμεϊ είχε ανακοινώσει ότι το FBI θα προχωρούσε στην διερεύνηση περισσότερων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που σχετίζονταν με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, όταν αυτή ασκούσε τα καθήκοντα της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Κλίντον δήλωσε αργότερα, πως κατά την άποψή της, η απόφαση αυτή του Κόμεϊ της κόστισε την προεδρική εκλογή της.

Η απόλυση του Κόμεϊ ήταν μία από τις κεντρικές διαστάσεις της έρευνας που πραγματοποίησε η ομάδα του Μάλερ, για το ενδεχόμενο ή μη της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή εν ενεργεία ή πρώην συνεργάτες του.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ προχώρησε (αρχικά) στην δημοσιοποίηση μιας τετρασέλιδης σύνοψης και την συνέχεια ενός επεξεργασμένου αντιτύπου της αναφοράς, ενώ σύμφωνα με την άποψη του ίδιου δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που με βάση την εφαρμοζόμενη πρακτική από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να τεκμηριώνουν την άσκηση ποινής δίωξης για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ.

Όπως έγινε γνωστό από την κατάθεση που έδωσε χθες, ο Μπαρ στην Γερουσία, ο ίδιος έβγαλε τα συμπεράσματα του, χωρίς να εξετάσει το αποδεικτικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ, αναφορικά με πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο της άσκησης σφοδρών επικρίσεων από τους Δημοκρατικούς, που υποστηρίζουν ότι Μάλερ άφησε για το Κογκρέσο την λήψη της απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου Τραμπ, προκαλώντας την σφοδρή πολιτική αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων.