Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον βοήθειας 155 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ των Σύρων προσφύγων που, όπως τόνισε, είναι αντιμέτωποι με τη «βαρβαρότητα» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της βοήθειας αυτής, που ανεβάζει σε 365 εκατομμύρια δολάρια την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες από την έναρξη της κρίσης στη Συρία, ο Ομπάμα απηύθυνε ένα μήνυμα στους Σύρους.

«Θέλω να μιλήσω απευθείας στον συριακό λαό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο YouTube με αραβικούς υπότιτλους.

«Αυτή η νέα βοήθεια σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερα ζεστά ρούχα για τα παιδιά και περισσότερα φάρμακα για τους ηλικιωμένους, αλεύρι και καλαμπόκι για τις οικογένειές σας, κουβέρτες, παπούτσια και θερμάστρες για όσους ζουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:.

«Σημαίνει την παροχή βοήθειας για τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων και ιατρική βοήθεια για τους τραυματίες. Τη στιγμή που εργαζόμαστε για να τερματιστούν οι βιαιότητες των οποίων είστε θύματα, αυτή η βοήθεια θα καλύψει κάποιες άμεσες και καθημερινές σας ανάγκες».

Η ανακοίνωση αυτής της νέας αμερικανικής βοήθειας ήρθε μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή στο Κουβέιτ μιας συνόδου δωρητών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στόχο να συγκεντρωθεί ένα ποσό υψηλότερο από 1,5 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στους σύρους πρόσφυγες.

Περίπου εξήντα χώρες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Κουβέιτ, μεταξύ αυτών η Ρωσία και το Ιράν, χώρες οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.