Δύο ακόμη συστοιχίες πυραύλων Patriot οι οποίοι αποστέλλονται από χώρες του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Τουρκίας από πιθανή επίθεση από τη Συρία, τέθηκαν πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, δήλωσε σήμερα ένας Γερμανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να στείλουν δύο συστοιχίες και έως και 400 στρατιώτες για τον χειρισμό και τη φύλαξή τους η κάθε μια, αφότου η Άγκυρα ζήτησε βοήθεια για την ενίσχυση της αεράμυνας της από πιθανή πυραυλική επίθεση από τη Συρία.

Οι δύο γερμανικές συστοιχίες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί γύρω από την τουρκική πόλη Καχραμανμαράς, περίπου 100 χιλιόμετρα από σύνορα με τη Συρία, τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αργά την Δευτέρα, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πρώτες δυο συστοιχίες, που εστάλησαν από την Ολλανδία, τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Σάββατο γύρω από την πόλη των Αδάνων, νοτιοδυτικά της Καχραμανμαράς. Οι τελευταίοι αμερικανικοί Πάτριοτ αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία την Τετάρτη και να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις επόμενες ημέρες.

Οι συστοιχίες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τρεις νοτιοανατολικές πόλεις της Τουρκίας και το ΝΑΤΟ λέει ότι θα προστατεύσουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκους από πυραυλική επίθεση. Τα συστήματα Πάτριοτ είναι σχεδιασμένα ώστε να καταστρέφουν εχθρικούς πυραύλους στον αέρα.