Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, οι αρχές του Βελγίου επανέλαβαν το αίτημά τους να τους επιστραφεί ένας πίνακας του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Πιερ Πάουλ Ρούμπενς που είχε αφαιρεθεί το 1794 από τις γαλλικές επαναστατικές δυνάμεις από τον καθεδρικό ναό της Τουρνέ και σήμερα εκτίθεται στη Νάντη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαλονίας-Βρυξελλών και δήμαρχος της Τουρνέ Ρούντι Ντεμότ διατυπώνοντας εκ νέου το αίτημά του κάνει έκκληση στο όνομα «των στενών σχέσεων φιλίας και γειτονίας που συνδέουν το Βέλγιο και τη Γαλλία».

Στο ηλεκτρονικό μήνυμά του, που απέστειλε χθες προς τον Ολάντ και την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, ο Ντεμότ υπενθυμίζει πως «ήδη από πέρυσι» είχε απευθυνθεί στη Γαλλική κυβέρνηση «προκειμένου να μπορέσει να φύγει το έργο από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Νάντης για να επιστρέψει στην Τουρνέ». Μολαταύτα, για το αίτημα τούτο ο Ντεμότ δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ο πίνακας, με τίτλο «Θρίαμβος του Ιούδα Μακκαβαίου», αποτελεί, μαζί με το έργο «Η απελευθέρωση των Ψυχών από το Καθαρτήριο», τμήμα του δίπτυχου που είχε παραγγείλει το 1635 από τον Ρούμπενς ο επίσκοπος της Τουρνέ, και είχε χρηματοδοτηθεί από έρανο των κατοίκων της περιοχής.

Οι δύο πίνακες, όπως και πλείστα άλλα έργα τέχνης, είχαν κατασχεθεί και σταλεί στη Γαλλία το 1794 από τα γαλλικά στρατεύματα που είχαν καταλάβει την περιοχή, που σήμερα αποτελεί τμήμα του Βελγίου.

Με απόφαση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο πίνακας του «Ιούδα Μακκαβαίου» είχε μεταφερθεί στο Μουσείο της Νάντης, όπου βρίσκεται ακόμη σήμερα παρά τις αδιάκοπες μέχρι το 1835 προσπάθειες των εκκλησιαστικών αρχών της Τουρνέ για την επιστροφή του, στα πλαίσια των οποίων είχαν κατορθώσει το 1815 να επιτύχουν τον επαναπατρισμό του «Καθαρτηρίου».