Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει το κόστος για την αγορά του νέου βασικού μαχητικού της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, ώστε να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια για πιο επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας.

«Πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες για τα F-35, οι προτεραιότητές μας είναι άλλες» δήλωσε ο Μπερσάνι σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης (Rai Due).

«H προτεραιότητά μας δεν είναι τα μαχητικά, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», εξήγησε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο σύμμαχός του Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, έχει ζητήσει να ακυρωθεί η παραγγελία του συγκεκριμένου προηγμένου αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων και να χρησιμοποιηθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν για την στήριξη της δημόσιας παιδείας.

Ο ιταλικός Τύπος γράφει πως σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, τα F-35, που θεωρητικά είναι αόρατα για τα ραντάρ, δεν φέρονται να είναι σε θέση να πετούν σε περιοχές που πλήττονται από καταιγίδες.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα υποστηρίζει ότι «τα εν λόγω στρατιωτικά αεροσκάφη δεν πρέπει να πλήττονται από κεραυνούς διότι η προσπάθεια μείωσης του βάρους των F-35 κατά την φάση του σχεδιασμού προκάλεσε ελαττώματα στις δεξαμενές καυσίμων».

Η Ιταλία έχει παραγγείλει 50 F-35, έναντι τιμήματος 170 εκατ. ευρώ ανά αεροσκάφος. Αρχικά, η παραγγελία προγραμματιζόταν να φθάσει τα 130 αεροσκάφη.