Έληξε η συγκέντρωση των Αλβανών στο Πρέσεβο της Σερβίας χωρίς επεισόδια. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση, από τη σερβική αστυνομία, του μνημείου των πεσόντων ανταρτών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών (UCBMP).

Χιλιάδες άτομα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ тου UCBMP και ζητώντας από τους πολιτικούς τους ηγέτες να τηρήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Βελιγραδίου. Συγγενείς των πεσόντων Αλβανών ανταρτών κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο, όπου μέχρι χθες βρισκόταν το μνημείο.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή το πρωί, η σερβική αστυνομία, με τη χρήση εκσκαφέα, απομάκρυνε το μνημείο που ανεγέρθηκε πριν από δύο μήνες μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Πρέσεβο. Την επιχείρηση υποστήριζαν 200 πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ωστόσο δεν χρειάστηκε να παρέμβουν αφού δεν υπήρξε αντίσταση.

Στο μνημείο αυτό αναγράφονταν τα ονόματα 27 μαχητών του UCBMP, που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία την περίοδο 1999-2001. Ο UCBMP αποτελούσε παρακλάδι του «Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσόβου» (UCK) και ανέλαβε ένοπλη δράση με στόχο την απόσχιση της κοιλάδας του Πρέσεβο από τη Σερβία και την ένωση με το Κόσοβο. Ο UCK χαρακτηρίστηκε επίσημα από το σερβικό κράτος «τρομοκρατική οργάνωση» και ο ίδιος χαρακτηρισμός της αποδόθηκε και από την KFOR ύστερα από βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε στο Κόσοβο το 2000.