Μία συνεργασία του βρετανικού δικτύου BBC με τον οργανισμό για την καινοτομία Nesta είχε ως αποτέλεσμα ένα συμπυκνωμένο αλλά κατατοπιστικό όσον αφορά την ανακατανομή της ισχύος στον πλανήτη σε 20 χρόνια από σήμερα. Εν ολίγοις ποιοι αναμένεται να είναι οι πλούσιοι και ισχυροί στη Γη και σε ποιες περιοχές αναμένονται αλλαγές.

Αρχικά γίνεται αναφορά στην Αφρική η αύξηση του πληθυσμού της οποίας ενδεχομένως να πυροδοτήσει μία οικονομική ανάπτυξη η οποία θα στηριχθεί και σε ένα στοιχείο που υπάρχει σε αφθονία. Η εκπαίδευση θα είναι πλέον δεδομένη για μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και η ενέργεια θα είναι κεντρικός παράγοντας στην οικονομία, μέσω των ηλιακών πάνελ.

Όπως ανέφερε ένας «γκουρού της ενέργειας», «ο κόσμος θα μάθει να χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελς εκεί που όντως ο ήλιος λάμπει».

Σε περίοπτη θέση παραμένει η Κίνα η οποία σύμφωνα με την ανάλυση αναμένεται να ενισχυθεί στις δύο επόμενες δεκαετίες. Η χώρα αναμένεται να είναι ανάμεσα στις «ηγέτιδες» δυνάμεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον τομέα του πολιτισμού.

Εκτός από τους «νικητές» όμως τα επόμενα 20 χρόνια αναμένονται να υπάρχουν και «χαμένοι». Σύμφωνα με το BBC αυτή τη θέση θα έχει η Ευρώπη καθώς ο τραπεζικός τομέας και οι οικονομικές υπηρεσίες θα ελέγχονται κυρίως από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κάτι που σύμφωνα με την ανάλυση σημαίνει ότι «η Ευρώπη θα χάσει την παγκόσμια επιρροή της».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.