Το Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) αναγνώρισε χθες Τρίτη τον αντιπρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρεσβευτή της χώρας στον περιφερειακό αυτό θεσμό ως «τη διεξαγωγή νέων εκλογών».

Έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση, η απόφαση που ανακηρύσσει τον Γκουστάβο Τάρε «διορισμένο μόνιμο αντιπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ» εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ, εννέα κατά, έξι αποχές και μία απουσία.

Στο Διαρκές Συμβούλιο του ΟΑΚ συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 34 κρατών-ενεργών μελών του περιφερειακού θεσμού, έδρα του οποίου είναι η Ουάσιγκτον

Ο ΟΑΚ αναγνωρίζει τον Τάρε «ως τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης εκλεγμένης δημοκρατικά», αναφέρει το κείμενο που υιοθετήθηκε χθες και θα επιδοθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο οργανισμός υιοθετεί στο κείμενο τη θέση της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει «νομιμοποίηση» και άρα οι διορισμοί του σε αξιώματα στερούνται «νομιμότητας».

Την ημέρα που ο Μαδούρο αναλάμβανε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της Βενεζουέλας τη 10η Ιανουαρίου, έπειτα από την εκλογική του νίκη το 2018 που κατήγγειλαν η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, ο ΟΑΚ είχε υιοθετήσει απόφαση με την οποία κήρυσσε έκνομη την εξουσία του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο εξάλλου αναγνώρισε προσωπικά τον Ιανουάριο τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ανάμεσα στις δεκαοκτώ χώρες που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης του αντιπροσώπου του Γκουαϊδό από το Διαρκές Συμβούλιο φιγουράρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Βραζιλία.

Πέραν της Βενεζουέλας, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Βολιβία συγκαταλέγονται στα κράτη που εναντιώθηκαν.