Ο αρχηγός και ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν μπορεί πλέον να βλέπει τηλεόραση στη φυλακή όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Μια τηλεοπτική συσκευή LCD 42 ιντσών εγκαταστάθηκε το Σάββατο στο κελί του, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, κάνοντας τον απολογισμό των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου.

Η χειρονομία αυτή λαμβάνει χώρα μετά την επανάληψη, πριν από πολλές εβδομάδες, των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση, μέσω του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στις μάχες που φέρνουν αντιμέτωπους από το 1984 τους αντάρτες του PKK με τις δυνάμεις ασφαλείας της Άγκυρας.

Ως τώρα ο 63χρονος αρχηγός των ανταρτών μπορούσε να ακούει μόνο ραδιόφωνο στο κελί του στη φυλακή του Ιμραλί, στη βορειοδυτική Τουρκία. Κρατούνταν σε πλήρη απομόνωση μέχρι τη μεταγωγή εκεί και μερικών άλλων κρατουμένων το 2011.

Ο Οτσαλάν θα μπορεί να παρακολουθεί τις εκπομπές στα κουρδικά που μεταδίδονται από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, αλλά και πολλά άλλα ιδιωτικά κανάλια, 12 συνολικά, έκανε γνωστό ο Αρίντς.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συζητήσεις που επανελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στον αρχηγό του PKK και την Άγκυρα, επέτρεψαν να εκπονηθεί ένα γενικό πλαίσιο που προβλέπει το τέλος των επιθέσεων του PKK με αντάλλαγμα την αναγνώριση δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα της Τουρκίας. Οι πρόοδοι αυτοί δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί από κανένα εκ των δύο μερών.