«Μαύρη» χαρακτηρίζεται η χθεσινή μέρα για το Πακιστάν μετά από μια σειρά επιθέσεων που κόστισε τη ζωή συνολικά σε 110 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200.

Η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 80 χθες στο Σουάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ήταν βομβιστική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η αστυνομία, η οποία προηγουμένως είχε κάνει λόγο για μια έκρηξη φιάλης αερίου.

Η βόμβα εξερράγη στην έδρα ενός τοπικού ιεραποστολικού κινήματος του Ταμπλίγ, ενώ αυτό πραγματοποιούσε την εβδομαδιαία σύνοδό του σε προάστιο της Μινγκόρα, της μεγαλύτερης πόλης της κοιλάδας του Σουάτ.

Πρόκειται για τη φονικότερη έκρηξη στο Σουάτ από το 2009 και την επίθεση εναντίον των ανταρτών ταλιμπάν που είχε επιτρέψει στον πακιστανικό στρατό να αναλάβει τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας ορεινής περιοχής, που βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα με το Αφγανιστάν και την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

«Η έκρηξη προκλήθηκε από μια βόμβα. Χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 5 κιλά εκρηκτικών», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σαφκάτ Μαλίκ, ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας. «Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σουάτ, ο Αχτάρ Χαγιάτ, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 22 νεκρών και άνω των 80 τραυματιών που είχε ανακοινωθεί χθες το βράδυ. Η κατάσταση περίπου 20 από τους τραυματίες χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Χθες το βράδυ η αστυνομία είχε ανακοινώσει μια διαφορετικη εκδοχή, αναφερόμενη σε έκρηξη φιάλης αερίου. Είχε προσθέσει πάντως πως οι συνθήκες προς το παρόν δεν είναι σαφείς και πως είχε αρχίσει έρευνα για να γίνει γνωστό αν επρόκειτο για μια επίθεση ή για ένα σαμποτάζ.

Τρεις επιθέσεις έγιναν τη νύχτα και στην επαρχία Κουέτα.  Η πρώτη βομβιστική επίθεση προκάλεσε το θάνατο έντεκα ατόμων και τον τραυματισμό 27 σε μια πολυσύχναστη αγορά της πόλης, με τον εκρηκτικό μηχανισμό να έχει τοποθετηθεί κάτω από όχημα παραστρατιωτικής μονάδας.

Στη συνέχεια, έγινε διπλή επίθεση με στόχο ένα γεμάτο κλαμπ μπιλιάρδου σε άλλη γειτονιά σιιτών ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Δείτε τις φωτογραφίες: