Η Ε.Ε. αξιολόγησε χθες ως θετικό τον απολογισμό της βοήθειας που έχει χορηγήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή.

«Το 85% των 522 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξυπηρετηθεί», αναφέρουν οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, και οι επίτροποι Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς, στην κοινή ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε για την επέτειο των τριών ετών από τον φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010.

Από την ευρωπαϊκή βοήθεια «επωφελήθηκαν πέντε εκατ. άνθρωποι, ένας Αϊτινός στους δύο» και έγινε δυνατή «η μεταστέγαση περισσοτέρων από 500.000 κατοίκων, δηλαδή του ενός τρίτου όσων έχασαν την κατοικία τους», προσθέτουν οι τρεις αξιωματούχοι.

Μολαταύτα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως 350.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε πρόχειρα καταλύματα και σημειώνουν πως «ακόμη παραμένει πολύς δρόμος για να καλυφθεί».

«Παρά τις προόδους που επιτεύχθηκαν, η διοχέτευση της αναπτυξιακής βοήθειας υπέρ της Αϊτής κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας υπήρξε ιδιαιτέρως δύσκολη στο μέτρο καθ’ ον η πολιτική αστάθεια όρθωσε μεγάλα προσκόμματα στις προσπάθειες συντονισμού και εκτέλεσης των προγραμμάτων», επισημαίνουν μετά λύπης τους οι τρεις εκπρόσωποι της Ε.Ε.

Περίπου 250.000 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο και άλλοι 300.000 είχαν τραυματισθεί σοβαρότατα στον σεισμό μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε ισοπεδώσει τη χώρα.