Παρά την οικονομική κρίση, που διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο, και αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης, περίπου το 29% των Κροατών ελπίζει πως θα μπορέσει ν’ αποταμιεύσει κάποια χρήματα το 2013, ενώ το 68% δηλώνει το αντίθετο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «GfK».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μεταξύ αυτών που δήλωσαν πως θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν και ν’ αποταμιεύσουν κάποια χρήματα την επόμενη χρονιά, το 17% θα μείνει «πιστό» στο εθνικό νόμισμα (κούνα), το 12% θα προτιμήσει κάποιο ξένο νόμισμα ενώ το 4% θα προβεί σε κάποιου άλλου είδους επένδυση.

Η έρευνα διεξήθχη με πρωτοβουλία της Postal Bank, τον τρέχοντα μήνα, σε δείγμα 600 ατόμων.

Στην ερώτηση τι είδους υπηρεσίες προτίθενται να χρησιμοποιήσουν με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι πριν, το 18% απάντησε τις πιστωτικές κάρτες για την αποπληρωμή δόσεων και το 22% το δικαίωμα της υπερανάληψης από τους πιστωτικούς του λογαριασμούς. Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι ειδικοί, δείχνει ότι και την επόμενη χρονιά οι πολίτες θα βασίζονται στις πιστωτικές κάρτες προκειμένου να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι πολίτες γίνονται σταδιακά πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά το όριο δανεισμού τους και οι περισσότεροι προσπαθούν να βγουν από την «κόκκινη ζώνη» δανεισμού.