Συγκλονισμένη από την καταστροφή μαυσωλείων στο Τιμπουκτού του βόρειου Μάλι δηλώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της «είναι συγκλονισμένη από την καταστροφή των μαυσωλείων και των ιερών τόπων στο Τιμπουκτού. Κάνει έκκληση για επείγουσα προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην Αφρική».

Οι ισλαμιστές στο βόρειο Μάλι πραγματοποίησαν και δεύτερη επιχείρηση καταστροφής των ιερών μαυσωλείων, που προστατεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στην ιστορική πόλη του Τιμπουκτού χθες.

Η καταστροφή αυτή «είναι μια τραγωδία, όχι μόνο για τους κατοίκους του Μάλι, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως «αυτές οι πράξεις δεν διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ».

Δύο ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης και της Ανσάρ-Ντιν, οι οποίες έχουν ανακτήσει τον έλεγχο στο βόρειο Μάλι, φέρονται έτοιμες να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση. Η είδηση ήρθε μετά την έγκριση την Πέμπτη, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στρατιωτικής εμπλοκής για να σταματήσει η διαμάχη που μαστίζει τη βόρειο-αφρικανική χώρα.

Η Κάθριν Αστον επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη στο λαό του Μάλι και για παροχή βοήθειας με στόχο την δημιουργία μιας νόμιμης κυβέρνησης που θα ελέγχει όλη τη χώρα.