Η Κροατία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στη διάθεση πόρων στις ανθρωπιστικές επιστήμες, διοχετεύει στον τομέα αυτό το 20,4% των συνολικών κονδυλίων που προορίζονται για την επιστήμη και την έρευνα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα συγκεκριμένα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού της Κροατίας ως απάντηση στην κριτική μερίδας της επιστημονικής κοινότητας της χώρας περί διακρίσεων σε βάρος των ανθρωπιστικών επιστημών.

Στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη διάθεση πόρων για τις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι η Σλοβενία με ποσοστό 11,8%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 9,8% αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου με αφορμή τις διαμαρτυρίες πρυτάνεων, πανεπιστημιακών σχολών και επιστημόνων προς τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας με τις οποίες εκφράζεται ανησυχία για τη θέση των ανθρωπιστικών σπουδών στην Κροατία.

«Για το υπουργείο Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού όλα τα επιστημονικά πεδία και όλοι οι επιστήμονες είναι εξίσου σημαντικοί και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ επιστημονικών τομέων, μεταξύ ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και δημόσιων επιστημονικών ινστιτούτων. Τέτοιες προσπάθειες είναι αντιπαραγωγικές και αντίθετες στην τάση του υπουργείου για συνεργασία με όλα τα ιδρύματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο αριθμός των σπουδαστών ανθρωπιστικών επιστημών που φοιτούν σε ανώτατα πανεπιστήμια στην Κροατία είναι πολύ υψηλός, δηλαδή αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου των φοιτητικού πληθυσμού. Το ποσοστό των μόνιμα απασχολούμενων επιστημόνων στο συγκεκριμένο κλάδο σε δημόσια ιδρύματα φθάνει το 20%.