Ζήτημα «εσωτερικής» πολιτικής αποτελεί για την Γερμανία η Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου για τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η διαδικασία αποκατάστασης των δομικών σφαλμάτων της νομισματικής ένωσης θα διαρκέσει χρόνια και τόνισε ότι η Γερμανία, ως βιομηχανική χώρα που διοχετεύει το 60% των εξαγωγών της στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κατάσταση και τους εταίρους της.

Επισήμανε δε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων και ανέδειξε ως στόχο για τα επόμενα δέκα έως είκοσι χρόνια την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εσωτερική αγορά σε κοινή αγορά εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, είναι σημαντική η εκμάθηση ξένων γλωσσών και η μεταρρύθμιση των κοινωνικών συστημάτων.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη, η Μέρκελ είπε ότι το θέμα την έχει απασχολήσει όσο κανένα άλλο από την ενοποίηση της Γερμανίας. «Σε όλη μου τη ζωή δεν είχα σκεφτεί ποτέ τόσο πολύ για την Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως δε διαχωρίζει την ανησυχία για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή τη Γερμανία διότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι εξίσου δεσμευμένη με τον άλλοτε μέντορά της Χέλμουτ Κολ, η καγκελάριος απάντησε «ασφαλώς δεν τρέφω λιγότερη συμπάθεια ή αγάπη για την Ευρώπη».