Άλλη μια οργάνωση της ακροδεξιάς στην Ισπανία μετατρέπεται σε πολιτικό κόμμα, μετά το Vox. Ο λόγος για τους νεοναζί με το όνομα «Κοινωνικό Σπίτι», το οποίο πρόκειται να διεκδικήσει μερίδιο ψήφων σε μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στην ιβηρική χώρα.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η νεοναζιστική ομάδα κατέθεσε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και -σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο- αρχηγός του νέου κόμματος θα είναι η Μελίσα Ροδρίγεθ, η οποία αποτελούσε εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης από την ημέρα της ίδρυσής της.

«Έχουμε νομιμοποιηθεί ως πολιτικό κόμμα και στόχος μας είναι να κατέλθουμε σε μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν προκηρυχθεί για φέτος», παραδέχθηκε η Ροδρίγεθ, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο eldiario.es και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς να προσδιορίσει σε ποιες εκλογές (εθνικές της 28ης Απριλίου, ή περιφερειακές-δημοτικές και Ευρωεκλογές τον Μάιο) αναφέρεται.

Ως έδρα του «Κοινωνικού Σπιτιού» (HS) δηλώθηκε η Γρανάδα και όχι η Μαδρίτη, όπου γεννήθηκε το κίνημα και από όπου αναδείχθηκε και σε εθνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη πόλη ήταν μία από αυτές στις οποίες το Hogar Social έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη δράση και επιρροή του.

Το «Κοινωνικό Σπίτι» ήλθε στο προσκήνιο μέσα από καταλήψεις κλειστών κτιρίων στη Μαδρίτη, προσφέροντας κατοικία και υπηρεσίες σε οικογένειες και πρόσωπα με ανάγκες. Οι αμφιβολίες για τις προθέσεις της οργάνωσης ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως δεν παρείχαν στέγη και υπηρεσίες σε ξένους, ή μετανάστες και απαιτούσε να είναι Ισπανοί πολίτες εκείνοι που προσέφευγαν στην τράπεζα τροφίμων του και ζητούσαν τη βοήθειά του.

Το κίνημα κατάφερε να ενδιαφερθούν γι’ αυτό τα ΜΜΕ, που έδωσαν έκταση στη δράση και τα μηνύματά του, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση άλλων κοινωνικών οργανώσεων στη Μαδρίτη. Το Ισπανικό Δίκτυο Μετανάστευσης κατήγγειλε στην εισαγγελία το «Κοινωνικό Σπίτι» για βιαιοπραγίες και επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, ιδίως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 2017.

Η επίθεση το 2016, με βόμβες μολότοφ, στη Μαδρίτη είχε δε στόχο ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά τεμένη της πόλης. Η Εισαγγελία άσκησε δίωξη για φυλετικό μίσος ενάντια σε 11 μέλη του, αλλά στο τέλος διέταξε έρευνα μόνο για τη Ροδρίγεθ.

Το «Κοινωνικό Σπίτι» μαζί με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Φάλαγγα» και η «Ισπανία 2000», πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στην Πλατεία Κολόν κατά του διαλόγου της κυβέρνησης με την ηγεσία της Καταλονίας.

Στο καταστατικό του, που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, το «Κοινωνικό Σπίτι» αναφέρει πως στόχος του είναι «η δυνατότητα να δημιουργηθούν, σε συμφωνία με το Εθνικό του Συμβούλιο, τοπικές αντιπροσωπείες σε δημοτικό, επαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο».

(Φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.