Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ποτού που λέγεται ότι υποσχόταν την αιώνια ζωή. Βρέθηκε αποθηκευμένο μυστικά σε ένα ορειχάλκινο δοχείο μέσα σε αρχαίο τάφο στην επαρχία Henan στην κεντρική Κίνα.

Σύμφωνα με το RT, περίπου 3,5 λίτρα του «ελιξιρίου της αθανασίας» βρέθηκαν στον τάφο στην πόλη Luoyang κατά τη διάρκεια ανασκαφών τον περασμένο Οκτώβριο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι το υγρό ήταν κάποιο ποτό επειδή μύριζε αλκοόλ.

Ωστόσο αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η εργαστηριακή έρευνα αποκάλυψε ότι το μυστήριο υγρό αποτελείται κυρίως από νιτρικό κάλιο και αλουνίτη (βασικό θειικό άλας), που είναι και τα βασικά συστατικά ενός ποτού «αθανασίας» που καταγράφεται σε ένα αρχαίο κείμενο του Ταοϊσμού.

Το μαγικό ελιξίριο εντοπίστηκε σε τάφο που ανήκε σε οικογένεια ευγενών της Δυτικής Δυναστείας των Χαν που χρονολογείται από το 202 π.Χ. έως το 8 μ.Χ. Η οικογένεια φαίνεται να έδινε ιδιαίτερη σημασία στο ελιξίριο, καθώς το θεωρούσαν άξιο να το τοποθετήσουν μαζί τους στην τελευταία τους κατοικία.

Τα μαγικά φίλτρα που υπόσχονταν αθανασία ήταν κάτι σαν εμμονή στην αρχαία κινεζική ιστορία, με πιο γνωστό το παράδειγμα των δύο ταξιδιών του μάγου της αυλής Xu Fu για να ανακαλύψει το ελιξίριο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qin, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα δείγμα ενός τέτοιου υγρού έχει ανακαλυφθεί άθικτο.

«Είναι η πρώτη φορά που μυθικά “φάρμακα αθανασίας” βρέθηκαν στην Κίνα. Το υγρό είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο σκέφτονταν ότι μπορούν να επιτύχουν την αθανασία στην αρχαία Κίνα και για την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού» εξήγησε ο Shi Jiazhen, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Luoyang.

Ο αρχαίος τάφος καλύπτει περισσότερα από 200 τετραγωνικά μέτρα και μαζί με το ελιξίριο, οι αρχαιολόγοι έφεραν στην επιφάνεια μπρούτζινα αντικείμενα και έγχρωμα πήλινα δοχεία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.