Την πρόθεσή της να προχωρήσει κανονικά στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, παρά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πως θα κλείσει τα σύνορα, εξέφρασε η Βραζιλία, δια στόματος του εκπροσώπου της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα παραμείνουν αποθηκευμένα στην παραμεθόρια πόλη Πακαράιμα ωσότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό μπορέσει να στείλει φορτηγά για να παραλάβουν τη βοήθεια.

Ο Νικολάς Μαδούρο διεμήνυσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα κλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία και ότι το ίδιο μέτρο ενδέχεται να ληφθεί στα σύνορα με την Κολομβία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου τόνισε επίσης στις δηλώσεις του πως η Μπραζίλια αποκλείει οποιαδήποτε «προστριβή» στα σύνορα. «Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δεν εντοπίζει προς το παρόν καμία πιθανότητα να υπάρξουν προστριβές, διότι μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια» είπε ο Χέγκου Μπάχους, που επέμεινε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιμελητειακή της υποστήριξη ώστε να γίνει εφικτή η παραλαβή και η διανομή των ποσοτήτων των τροφίμων και φαρμάκων το Σάββατο, όπως επιδιώκει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.