Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενωθούν και να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία, λέγοντας πως μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της βίας.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα, και ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, να σταθεί ενωμένο και να δράσει αποφασιστικά για να τερματίσει την κρίση», είπε ο Μπαν. «Ο δρόμος της χρήσης στρατιωτικών μέσων είναι αδιέξοδος. Γεμίζει μόνο τους δρόμους με περισσότερο αίμα, γεμίζει μόνο καταυλισμούς σαν κι αυτόν με περισσότερα δάκρυα».

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για επαληθευμένες πληροφορίες περί του ότι οι δυνάμεις υπό τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ετοιμάζονται να κάνουν χρήση χημικών όπλων, αλλά επανέλαβε πως εάν το πράξει θα πρόκειται για ένα «φρικιαστικό έγκλημα» με «τεράστιες συνέπειες».

Πρόσφατα λάβαμε πληροφορίες που μας θορύβησαν, ότι η συριακή κυβέρνησης ενδέχεται να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Δεν έχουμε κάποια επιβεβαιωμένη αναφορά για το ζήτημα αυτό», είπε ο Μπαν.

«Όμως, εάν αυτό αληθεύει, θα πρόκειται για ένα φρικιαστικό έγκλημα για τ’ όνομα της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.