Χρυσαφικά και έπιπλα ξεπουλούν οι Ιταλοί καθώς η λιτότητα αδειάζει τις τσέπες τους, όπως έδειξε έρευνα του ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis για τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής 2,5 εκατομμύρια οικογένειες αναγκάσθηκαν να πουλήσουν χρυσαφικά ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ τριακόσιες χιλιάδες οικογένειες αποχωρίσθηκαν έπιπλα και έργα τέχνης.

Το 85% των Ιταλών περιόρισε δαπάνες που θεωρούσε σπατάλες και υπερβολές στην κατανάλωση, ενώ το 73% ψάχνει επιμελώς προσφορές, ιδίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Censis το μέσο εισόδημα των ιταλικών οικογενειών, από το 2007 και μετά έπεσε και πάλι στα επίπεδα του 1993.

«Η παραδοσιακή ικανότητα των ιταλικών οικογενειών να εξασφαλίζουν εισοδήματα και να αποταμιεύουν μειώθηκε αισθητά λόγω της κρίσης», τονίζεται στην έρευνα.

Από το 12% του παραγόμενου εισοδήματος το 2008, η αποταμίευση έχει συρρικνωθεί πλέον στο 8%.

Το 65,8% των Ιταλών μείωσε τις μετακινήσεις για να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμων. Το 39,7% αποφάσισε να αναβάλει την αγορά υποδημάτων και ρούχων.

Η έρευνα αναδεικνύει, όμως, και κάποιες θετικές πτυχές του θέματος, καθώς έναντι της κρίσης οι Ιταλοί ενισχύουν την αλληλεγγύη και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες αυξάνοντας την κοινή χρήση ενός μόνο αυτοκινήτου και προσφέροντας όπως μπορούν στα οικογενειακά δικτυα στήριξης.

Επίσης 2,7 εκατομμύρια Ιταλών άρχισαν να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά σε μπαλκόνια και βεράντες.