Μια γυναίκα πέθανε και 23 άλλα άτομα αρρώστησαν, μετά από δείπνο σε εστιατόριο που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin, στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Η Μαρία Χεσούς Φερνάντες Κάλβο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 46 ετών, αφότου πρώτα γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της στο εστιατόριο RiFF, το Σάββατο (16/02). Λίγες ώρες αργότερα άρχισε να κάνει εμετό και να παθαίνει διάρροια, ενώ κατέληξε το πρωί της επόμενης ημέρας, την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο σύζυγος της Κάλβο και ο γιος της είχαν επίσης συμπτώματα, τα οποία προκλήθηκαν από κατανάλωση μανιταριών. Οι δύο τους, μαζί με 21 άλλα άτομα ανέφεραν ότι απέκτησαν αυτού του είδους τα συμπτώματα, μετά το δείπνο στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Η επικεφαλής για θέματα Υγείας της περιοχής, Άνα Μπαρτσέλο, επιβεβαίωσε στην ισπανική εφημερίδα ότι τα ευρήματα στο RiFF ήταν «καθαρά». Ωστόσο, οι συνεργάτες της μίλησαν με 17 άτομα που είχαν φάει στο μαγαζί και οι 14 από αυτούς ανέφεραν κάποια ελαφρά συμπτώματα.

Ο θάνατος της Κάλβο αποδίδεται σε μανιτάρια μορτσέλα, τα οποία αποτελούν έναν γευστικό γαλλικό μεζέ, αλλά πρέπει να μαγειρεύονται καλά, πριν καταναλωθούν, καθώς περιέχουν τοξίνες. Πάντως, η απαραίτητη αυτοψία είναι αυτή που θα δείξει τα ακριβή αίτια του τι ακριβώς συνέβη.