Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, μετά τη διαφυγή του από την πΓΔΜ στην Ουγγαρία, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην ηγέτης του κόμματος VMRO DPMNE Νικολά Γκρουέφσκι είπε πως έφυγε από τη χώρα επειδή «αξιόπιστες πηγές» τον προειδοποίησαν πως η κυβέρνηση σχεδίαζε τη δολοφονία του.

«Αρχικά, σκόπευα να πάω στη φυλακή… αλλά τις τελευταίες μέρες (πριν αρχίσει να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες για την εξολόθρευσή μου στη φυλακή, όχι άμεσα αλλά έπειτα από ένα διάστημα, οπότε άλλαξα γνώμη» δήλωσε.

Δεν αποκάλυψε το κίνητρο του σχεδιαζόμενου, όπως είπε, φόνου του, αλά είπε πως έλαβε την πληροφορία από «αξιόπιστες πηγές» και «ανθρώπους καλά πληροφορημένους για τις συνθήκες μέσα στη φυλακή».

Ο Γκρουέφσκι είχε βρεθεί ένοχος για την παράνομη απόκτηση μιας πολυτελούς λιμουζίνας. Επρόκειτο να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης αλλά έφυγε από τη χώρα του, αρχικά μέσω Αλβανίας, και με τη βοήθεια Ούγγρων διπλωματών κατάφερε να φτάσει στη Βουδαπέστη και να ζητήσει εκεί άσυλο.

Με το διαβατήριό του να έχει κατασχεθεί, είπε πως μπήκε στην Αλβανία «πολύ απλά» χωρίς να διευκρινίσει αν είχε περάσει από κάποιο νόμιμο πέρασμα.

«Οι αρχές της χώρας κομπάζουν πως θα τα αποκαλύψουν όλα, ας τις αφήσουμε να το κάνουν» σχολίασε ειρωνικά.

Όπως αφηγήθηκε, μόλις έφτασε στην Αλβανία ζήτησε πολιτικό άσυλο από την ουγγρική πρεσβεία στα Τίρανα και μετά Ούγγροι αξιωματούχοι τον βοήθησαν να φτάσει στη Βουδαπέστη.

«Εάν η κυβέρνηση στα Σκόπια μπορούσε να με βλάψει με κάποιον τρόπο, θα το έκανε. Αλλά να με βοηθήσει; Αυτό δεν τίθεται καν» απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν η διαφυγή του είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

«Έκανα αυτό που έκρινα εκείνη τη στιγμή πως ήταν το καλύτερο, για να προστατεύσω τη ζωή μου» τόνισε.