Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (STF) της Βραζιλίας έγινε χθες ο 58χρονος Ζοακίμ Μπαρμπόζα. Στην τελετή παρέστη και η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα στη χώρα. Ταπεινής καταγωγής, με εκρηκτικό χαρακτήρα, ο Μπαρμπόζα απέσπασε αναγνώριση και θεωρήθηκε εθνικός ήρωας, ζητώντας ως πολιτικός κατήγορος την καταδίκη πολιτικών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του mensalão (μενσαλάου) -δηλαδή την εξαγορά από την κυβέρνηση Λούλα βουλευτών προκειμένου να υπερψηφίζουν νομοσχέδια.

Ο Μπαρμπόζα εξελέγη στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2003 μέσω του τότε προέδρου Λουίς Ινάσιου ‘Λούλα’ ντα Σίλβα, βούληση του οποίου ήταν να υπάρξει μία «μαύρη φωνή» μέσα στο σώμα.

Η εκλογή του Μπαρμπόζα επετεύχθη χάρη στην υποστήριξη του αρμόδιου υπουργού Άιρες Μπρίτου, ο οποίος επέμενε να τηρηθεί το κριτήριο της αρχαιότητας για την ανάδειξη του προέδρου του STF. Παραδοσιακά, πρόεδρος αναγορεύεται το αρχαιότερο μέλος του σώματος που δεν έχει χρηματίσει επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικοί αναλυτές, μολονότι αναγνωρίζουν τον ιστορικό συμβολισμό της επιλογής του Μπαρμπόζα για το σημαντικό αυτό αξίωμα, δηλώνουν ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο πεδίο για να καλυφθεί ως προς τις ανισότητες στη χώρα, για παράδειγμα την ενσωμάτωση στη λήψη αποφάσεων, ή την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο μέσος χρόνος σπουδών των μαύρων είναι ακόμη πολύ μικρότερος από αυτόν των λευκών.