Ο οίκος Sotheby’s θα συνεχίσει να προσφέρει ελληνικά έργα τέχνης του 18ου και 19ου αιώνα, σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι, στο πλαίσιο των δημοπρασιών «Ευρωπαϊκή Ζωγραφική 19ου Αιώνα» και «Σύγχρονη Τέχνη», καθώς, άλλαξε στρατηγική και δεν πραγματοποιεί πλέον τα «Greek Sales» στο Λονδίνο, που είχαν αποκλειστικά και μόνο ελληνικά έργα προς πώληση στη δημοπρασία.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής Ελληνικής Τέχνης, Υπηρεσιών Εταιρικής Τέχνης, Μουσείων και Ιδρυμάτων Ευρώπης, στο ΑΜΠΕ, αναφορικά με τα ελληνικά έργα που προσφέρθηκαν πρόσφατα σε δημοπρασίες του Sotheby’s παρουσιάστηκε ενδιαφέρον, κυρίως, από συλλέκτες εκτός Ελλάδας.

Η πιο πρόσφατη ήταν η δημοπρασία Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής 19ου αιώνα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου και περιελάμβανε έξι ελληνικά έργα, εκ των οποίων πουλήθηκαν τα έργα των Μιχάλη Οικονόμου (1888-1933, Δέντρα σε Τοπίο, με τιμή πώλησης 18.750 στερλίνες) και Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909, Flirtation, με τιμή πώλησης 46.850 στερλίνες).

Ενδεικτικά αναφέρεται, επίσης, ότι στη δημοπρασία της «Collection Mis, Art Moderne et Contemporain», που έγινε στο Παρίσι στα τέλη Οκτωβρίου, υπήρχαν δυο έργα των Τάκι και Λουκά Σαμαρά, τα οποία πουλήθηκαν σε εξαιρετικά καλή τιμή.

Πιο συγκεκριμένα το έργο του Τάκι με τίτλο «Signal» πωλήθηκε 132.750 ευρώ και του Λουκά Σαμαρά με τίτλο «Wire hanger chair (rackets)» 39.150 ευρώ.